Навигация

Интервю за работа – изпит или среща?

Когато си търсим нова работа

Всеизвестен факт е, че сериозните компании имат дълъг процес на подбор, който доста често минава през няколко етапа, а интервюто е един от тях. Първо по документи – оценка на уменията, после проверка дали наистина е така. След това „интервю” – среща с хора от компанията.

Какво е за вас интервюто – изпит или среща?

Често са ме питали „Как да се подготвя за интервю?”, „Кои са правилните отговори?” или съм чувала коментари от сериозни хора, че се притесняват за предстоящо интервю.

Ето и една по различна интерпретация за интервютата и как да подходим към тях

Представете си, че отивате на първа среща – не знаете какво ви очаква, но искате да си прекарате времето добре. Проявявате интерес към партньора, флиртувате, но все пак оценявате дали ви допада, как изглежда и проверявате дали имате общи интереси, хобита, ценности. Дали ще ви е приятно да се видите пак и какво ще ви е хубаво да правите заедно.

Обикновено първата среща предизвиква вълнение и желание да се представим в най-добрата светлина. Да покрием очакванията на другия, въпреки че не знаем какви са те. Но не забравяйте – това е взаимен процес, който се случва и при двамата партньори.

И така – интервюто за работа е също първа среща. Носи тръпка и неизвестност за очакванията на другата страна. Това е „флирт” или „танц за двама”, които се опитват да разберат дали ще им е полезно да работят по съвместни проекти.

Има ли верен или грешен отговор на въпросите – НЕ! Просто бъдете себе си, за да намерите подходящото за вас място, с проектите които са ви интересни, ценностите които ви придвижват напред и развитието на умения, които са ви нужни.

А на Вас предстои ли Ви интервю?

Ако не сте сигурни как да подходите към предстоящите срещи за нова позиция, не се колебайте да се възползвате от безплатна демо коучинг сесия с мен.
Facebook
LinkedIn
Twitter

Свързани статии