Навигация

Попадна ми статия на Кариери, за това че HR специалистите са хората сменящи работата си най-често. Замислих се аз колко често сменям компанията, какви са мотивите ми. Колко много програми за задържане на служителите съм правила и участвала. Тогава идва въпроса как едни хора работят в една и съща организация с десетилетия, а други сменят работа на всеки няколко години.

insightfulДали тези, които си сменят работата по-често са мрънкащи и вечно недоволни?

insightfulДали дългогодишните служители са стожера на компанията и дават най-доброто от себе си?

Фактите

Като начало трябва да признаем, че организациите се променят с времето и компанията Х, в която съм работила в началото на кариерата си вече не е същата. Има осезателна промяна в организациите, в които работим дори и да погледнем само година или две назад. Тези промени се дължат на много фактори – бизнесът се развива, клиентите се променят, средата също. Компаниите се променят и благодарение на усилията и трансформациите на техните служители. А от там ние също се променяме и развиваме – влизаме в различни житейски етапи, трупаме опит и нови умения. Нашата перспектива за света се променя. И това е взаимен процес, който можем да управляваме съзнателно или да се движим по течението и просто да трупаме години.

В крайна сметка кое е по-добре -

да сме дългогодишни служители в дадена организация или да сменяме на всеки няколко години? И двете си имат предимства и недостатъци както за служителите така и за компаниите. Нека разгледаме някои от тях. 

Моите наблюдения над дългогодишните служители в различни компании от различни различни браншове е, че те обикновено се развиват заедно с компанията. Периодично през няколко години влизат в различна роля и изпълняват различни задачи. Трупат нови умения и се променят заедно с компанията. И все пак, културата на организацията се променя бавно и има едни процеси, които също се променят трудно.

Къде е капана за тях?

За компанията :
За дългогодишния служител :

Няколко от последните ми клиенти са дългогодишни служители (15+ години в една компания) и изпитват доста трудности при решението за промяна. Включват се различни страхове – страх от неизвестното, несигурност и свързаните с нея страхове, страх от предателство или криворазбрана лоялност. А тези, които сменят една дългогодишна работа с нова, без да имат време за себе си между двете, изпитват страхотен стрес и разочарование – адаптацията им е доста трудна. 

Когато специалистите по подбор разглеждат автобиографиите на потенциални кандидати се отнасят с респект към дългогодишните служители в дадена компания и с недоверие към тези, които са сменяли по-често. 

Къде е капана за групата на често сменящите?

За компанията :
За дългогодишния служител :

И така нека обобщим

  • Всички се променят с времето – и компаниите и служителите
  • Добре е да бъдем внимателни и да обмисляме добре как дадено назначение или напускане би се отразило на продуктивността и културата на екипа
  • Да вземаме предвид всички плюсове и минуси на ситуацията и да използваме плюсовете, така че да неутрализират минусите.
  • Като служители на прага на промяната да помислим за нещата които ни движат или спират – дали са страхове, навици, нереалистични очаквания и можем ли да сложим границата там където ни се иска.

По някога анализа на ситуацията е труден, но си заслужава отделеното време.

Аз мога да ви помогна да помогна както на компания при вземане на стратегически решения така и на хора, на прага на промяната!
Facebook
LinkedIn
Twitter

Свързани статии