Навигация

Магията на коучинга

„И помни чедо, за да викнеш радостта,
първом требе да й дадеш име… После всичко се търкулва на мястото си…“

- из "Стопанката на Господ"

Защо в коучинга има магия

Винаги ми е било много трудно да обясня какво е коучинг и как работи. Старая се да покажа на хората, за да усетят силата на коучинга, да повярват и да разберат как може да им помогне.

На скоро четох страхотната книга „Стопанката на Господ“ – за българските традиции, корени и обичаи. В какво са вярвали старите българи и как са търсили щастието. Тя ме накара да се замисля в какво вярвам и какво правя, накара ме да се обърна към най-съкровените си мисли и желания. И най-вече осъзнах защо започнах да се занимавам с коучинг.

Открих много прилики между коучинга и наричането. Розмари Де Мео го е описала толкова добре, че ще си позволя да я цитирам при сравнението и обяснението защо в коучинга има магия и как тя се случва.

Четири основни принципа на магията на коучинга

1. Воля

Първият закон при наричането е да се следва волята на човека. И коучингът работи само „по волята“ на човека. Ако не искаш, на сила не става.

„Волята на човека е единствен ключ за тая магия. Без нея няма връзка с корена на тоя човек и наричането не хваща!“

Коучът следва волята на клиента си, като му помага, чрез въпроси да „погледне“ на различно място в търсене на отговор, решение, желание.

2. Готовност за промяна

Могат да бъдат наричани „…хора, които със сигурност искат да променят нещо в живота си, знаят какво е то и имат смелостта да го заявят.“ – казва Розмари Де Мео в книгата.

Трябва да има осъзната нужда и желание за промяна и при двете. Иначе няма смисъл – нито коучингът, нито наричането. Затова моите клиенти са искащи, търсещи хора, готови да бъдат щастливи. Но щастието понякога иска търпение, понякога иска да дадеш нещо:

Закон за равновесието. За да вземеш, трябва да дадеш. Празно в природата няма. Дръпна ли нещо отнякъде, трябва да запълня мястото, иначе само ще се запълни…“.

3. Осъзнатост и смелост

Какво искаш? Ама какво искаш наистина… Каква ти е болката.

„Всеки требе да е събрал кураж да рече истината си докрай.“  

В моята практика непрекъснато срещам хора, които знаят само какво не искат и не могат да опишат какво искат, какво значи щастие или успех, или кариера. Страх ги е да го опишат или да го изрекат по една или друга причина.

Магията се случва, когато изречем на глас какво искаме и коучът помага на клиента си да си представи бъдещето, да го почувства сега и да даде име на това, което иска. Да преодолее бариерите, които сам си е поставил и да започне да мечтае.

4. Силата на думите

По време на коучинг сесия се задават много въпроси и отговори. Коучът „държи пространство“ за клиента, където той може да твори. Да подреди думите и картините на това, което иска и да сложи стъпките към тях.

Магията на коучинга се случва в думите, изречени на глас. Понякога само като се чуем да отговаряме на някой въпрос на коуча, е достатъчно да осъзнаем, че решението е по-близо от колкото си мислим.

Коучингът работи като наричането

Аз осъзнах откъде идва силата на питането и силата на думите. Как въпросите бъркат в душичката на човека и вадят от там какво го мъчи и какво го радва. А силата на думите е магична – изречени те никога не се връщат обратно. Затова много трябва да се внимава с тях.

Коучингът работи като наричането – коучът първо пита искаш ли да работим заедно, после пита за какво искаш да работим – каква ти е волята. И след това клиентът сам нарежда бъдещето си – това което иска и както го иска.

И силата на думите прави магията на коучинга, така че като си го е пожелал човек в коучинг сесия, да има силата и волята да си го случи след това. Затова коучингът работи с магията на думите – такива каквито клиентът си ги е подредил.

Но най-трудно е да решиш какво искаш – прескочиш ли това препятствие, всичко се нарежда само, следвайки законите на наричането:

„Най-важното в наричането са волята, вярата, коренът и правата дума на човека! Без тез неща не сработва магията!“.

А вие готови ли сте за магията на коучинга?

Възползвайте се от опцията за безплатна демо коучинг сесия.
Facebook
LinkedIn
Twitter

Свързани статии