Навигация

Магьосниците на коучинга

Коучинг за лидери с Пламена Гетова

Кои са "магьосниците" на коучинга

Преди няколко месеца ви споделих как се случва Магията на коучинга и сега искам да ви разкрия още малко за това. Избрала съм един цитат от моята любима книга за българските обичаи, традиции и старата вяра – Стопанката на Господ. Този откъс много добре илюстрира „магьосниците“, замесени в коучинг магията:

Аз съм избрала да наричам, то е по-тежката работа, ама е мойта. Наречницата няма готови думи, тя вика думите от душите на хората. Всяка душа си има думи, нейни си, само за нея. Номерът е тия думи да се викнат да излязат от човека, пък да бъдат речени.
- Затова ли ги питаш какво искат?
- Затуй. Първо требе човекът да иска. Има хора, отдавна нищо не щат, като костенурки са - целите в коруба, не излизат навън от нея. Каквото има в корубата, туй е - добро, лошо, тяхно е, знаят си го - друго не щат. Ако ги хване мъка и болест, пак в корубата си ги гледат, на топличко, дорде изгният накрая. Тез хора не стават за наричане. За наричане требе живец, въглен барем да тлее - да искат, да се надат на нещо, да искат да се обърне животът. Тогаз ги питам какво е туй, дето го искат. И иде другото трудно - не знаят. Знаят туй, дето не щат, а за харното очи нямат. И аз требе да им помогна, да дръпна оттук-оттам, да раздухам въглените.

- из "Стопанката на Господ"

Важно е да знаем какво искаме

И аз, подобно на баба Магда, съм избрала моя път – да коучвам, защото вярвам в свободната воля на човека. И нямам готови думи и въпроси, а следвам клиента си в посоката, в която иска да отиде. Показвам му кътчета, които няма да се сети да погледне.

И винаги питам човека какво иска! Най-трудното е да назовеш какво искаш – понякога може да е много голяма мъка. А има и хора, които не искат нищо. На тях коучингът няма да им е полезен.

За кого работи тази техника?

За всички, които имат „живец, въглен барем да тлее – да искат, да се надат на нещо, да искат да се обърне животът.“

И за тези, които са готови да видят хубавото в живота и да го търсят. На тези хора мога да помогна – те случват голямата магия!

А Вие разпознахте ли се?

Има ли въгленчета, които да раздухаме заедно, за да запалят Вашия огън?
Facebook
LinkedIn
Twitter

Свързани статии