Навигация

На кого може да бъде полезен кариерният консултант?

Коучинг за лидери с Пламена Гетова

Няколко разговора в LinkedIn ме накараха да се замисля върху тази тема. Благодаря за обратната връзка на моите събеседници. Ето какво мога да споделя по въпроса.

Кариерното развитие е процес, който протича през целият Ви живот, независимо дали го управлявате или не. Факторите, които влияят на кариерното Ви развитие са вашите интереси, способности, личностни качества, ценностна система, опит и обстоятелства извън вашия контрол. Кариерното консултиране е процес, който ще ви помогне да опознаете, за да вземете адекватни кариерни и житейски решения.

От казаното до тук следва, че кариерният консултант е човек, към когото може да се обърне всеки без значение на какъв етап в кариерата си се намира. Това е човек, който може да Ви подкрепи в някоя от следните ситуации:

Предстои Ви избор на гимназия или университет

Има толкова много възможности, които са объркващи и не знаете коя е най подходяща за Вас. Притеснява Ви да не направите грешка, от която да страдате цял живот (или поне няколко години). Задавате си въпроси като:

Отговорите на тези и много други въпроси можете да намерите с помощта на кариерен консултант. Той ще ви помогне да сте по-сигурни и уверени в избора си.

И не забравяйте – няма лош опит, винаги ще намерите къде да приложите наученото, дори и да промените желаната посоката на развитие.

Вече сте се реализирали професионално, но нещо все не Ви достига

В този случай продължавате да имате усещането, че нещо липсва. Усилията Ви са насочени към неподходящи за Вас професионални дейности. Желанието Ви за работа намалява, а доброто представяне ви коства все повече усилия.

Обаче вярвате, че може да обичате професията си и работата да Ви носи удовлетворение и възможност да разгърнете силните си страни. 

Спестете усилия и заедно с кариерен консултант определете коя е подходящата за Вас професия и реализация, за да може следващата промяна в кариерата Ви да е в правилната посока.

Опитвате се да смените сферата и Ви трябва план за действие

Когато искате да смените професията и никой не Ви се обажда от обявите, по които сте кандидатствали – причините могат да бъдат много, но с помощта на кариерен консултант е лесно да бъдат преодолени. Ето и някои от възможните варианти:

  • Имате опит в друга сфера и много умения, които биха Ви помогнали на новата позиция, но не знаете как да ги представите.
  • Казвате си „нямам опит в това“ и по този начин си затваряте врати.
  • Знам, че смяната на работа е свързана и с още един кошмар – да си подготвите CV-то. Има толкова много визии и софтуери, че не знаете кой ще е подходящ за Вашата сфера на кандидатстване. 

Започнете с помощ от професионалист. Всичко е от значение – нагласата, начина на представяне, да познавате манталитета на компаниите от сферата и много още.

Предстои Ви повишение или преместване в нов екип

За Вас е важно да се справите по най-добрия начин, но в компанията Ви няма кой да Ви подкрепи по пътя на тази промяна. Чудите се как да оцелеете без да си развалите взаимоотношенията с колегите и все пак да останете себе си.

Има техники, с които бих могла да ви подкрепя да преминете по-леко през тази промяна и дори да искате още. 🙂

Не знаете как да откажете повишение и да запазите позициите си в компанията

Не всички сме родени за лидери и не всички обичаме да работим с хора. За съжаление, особено в технологичните компании, повишават този който е най-добрият техничар в екипа и му вменяват да се грижи за него. А това изисква толкова много различни умения от тези, които всъщност имате.

Резултатът в повечето случаи е ясен – Вие се демотивирате, екипът също и резултатите тръгват надолу.

Тази ситуация има две разрешения:

  • да откажете предложението по приемлив начин
  • да се адаптирате и за надградите лидерските си умения

И в двата случая ще Ви е необходима помощ и аз мога да Ви подкрепя.

Предстои Ви интервю за работа

Този кошмар да Ви изпитват като в училище се повтаря отново и Ви кара да се чувствате доста притеснени. 

Всъщност зависи от начина, по който ще погледнете на ситуацията. Може да го обърнете в приятен разговор с бъдещите Ви колеги.

Но за целта Ви е необходимa подготовка с кариерен консултант за „сухи тренировки“.

А Вие разпознахте ли се?

Искате ли да споделите Вашата ситуация и заедно да намерим решение?
Facebook
LinkedIn
Twitter

Свързани статии